DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2013 a následující roky ...

2016

Nejhezčí pohled na svět je prý ze hřbetu koně. Není tomu tak vždy. Důkazem je pohled z bezmotorového letadla, kluzáku. Každý, kdo létání někdy okusil, vzplanul k němu vroucí láskou. To, že se jedná o lásku neomezenou věkem dokazuje i letošní, 28. setkání pamětníků létání na Rané konané už tradičně poslední květnovou sobotu.

Setkání zahájil Zdeněk Karásek přivítáním 48 přítomných. Vzpomenul i na ty, kteří se již nemohli setkání účastnit. Těm, kterým zdravotní stav nezabránil letošní účasti si dnes opět zopakovali krásné chvíle mládí, kdy sem jezdili za létáním z širokého okolí. Tyto doby připomínaly nejen repliky kluzáků v dílně Jirky Leníka a hangárech, ale i venku vystavená šestice Šohajů a k tomu jedné Olympie s anglickou registrační značkou. Tento týden zde totiž probíhaly také už na Rané tradiční „Celostátní závody Šohajů“. Letos se i několik pamětníků svezlo aerovlekem v unikátním jediném na světě dnes létajícím Kmotru. Toto vše pomohl zajistit „Ranský oldtimer glider tým“.

Zástupce vedení aeroklubu Milan Beneš seznámil se současnou situací na Rané, pokračující v převážně plachtařském duchu minulých let. Aeroklub Raná se i nadále řadí k jedněm z nejsilnějších aeroklubů v rámci celé ČR a to jak s velikostí členské základny, tak i z pohledu dosažených sportovních výsledků. Dnes má klub přes padesát aktivních členů a tři z nich jsou zařazení ve státní plachtařské reprezentaci. V roce 2015 nalétali na větroních přes 75 000 km a dosáhli několika velmi hodnotných sportovních výsledků. Za zmínku stojí zejména: 3x  přelety na vzdálenost 600 km, 5x  přelety 500 km, 30x  přelety 400 km a 71x přelet na vzdálenost 300 km.

 

2015

Dlouholetý organizátor Václav Velíšek se odebral loni v létě mezi své letecké kolegy do plachtařského nebe a tak organizace letošního, v pořadí 27. setkání ranských pamětníků se ujali Mgr. Jiří Smollen a Ing. Zdeněk Karásek pod vedením nezdolné Elišky Charvátové. Každoročně přijíždějící pamětníky přivítalo neletové přeháňkové počasí, přesto se jich dostavilo 56. Na letišti tento víkend právě končily závody historických Šohajů, které připomněly staré časy plachtění a tak se bylo na co dívat. Radost ze vzájemného setkání účastníků kazila jen vzpomínka na ty, kteří nás od posledního setkání stačili opustit ……….

Mimo již zmíněného Vaška Velíška to byli Zdeňka Ohemová, Vladimír Radosta, Edita Uldrichová, Dagmar Kolmanová, Miloslav Vaněček a manželé Bäumlovi. Přítomní uctili jejich památku tichou vzpomínkou.

Předseda ranského aeroklubu Tomáš Morch přivítal přítomné a seznámil je se sportovními úspěchy dosaženými v roce 2014. V celostátní plachtařské soutěži mezi 75 aerokluby v ČR se umístil klub na osmém místě. Udržuje se tak mezi elitou nejlepších v plachtařských výkonech. Nejúspěšnějšími reprezentanty klubu doma i v zahraniční jsou nejmladší závodníci Ondřej Dvořák ml. a Hana Trešlová. Motorové létání aeroklubu je provozováno ekonomicky výhodnějšími třemi letouny kategorie ULL. Plně nahradily všechny bývalé vlečné stroje. Motorových pilotů je 18 + dva žáci. Nalétali při 1841 letech, převážně vleků celkově přes 196 hodin. Bezmotorových pilotů je 52, plus 10 žáků. Aeroklub vlastní 8 větroňů, dalších 30 je soukromých, členů klubu. Při 1920 startech nalétali všichni ranští plachtaři za loňský rok 1952 hodin a na 126 doletěných přeletech ulétli celkovou vzdálenost 44 800 kilometrů. Přáním aeroklubu je pokračovat i nadále v dobrých výkonech a navázat tím na slavnou tradici Rané z minulých let.

Dalším vystupujícím byl člen POTK (Plachtařského oldtimer klubu) Josef Mezera. Informoval pamětníky, že v současnosti létá v ČR renovovaných historických větroňů více než stovka. Známý stavitel replik Jiří Leník pokračuje se stavbou větroně „Šedý vlk“ konstruktéra Ing. Elsnice, jeho dílna byla po dobu srazu volně přístupna. Ranský POTK uspořádal po první tři májové dny tr. „jarní gumování“, tj. starty kluzáku SG-38 gumovým lanem z ranské „A“ meze. Následující týden se pak zúčastnili se Z-24 „Krajánkem“ srazu historických větroňů Grunau Baby na německém letišti v Achmeru. Uplynulý týden zorganizovali na Rané už pátý ročník CPZ Šohajů, který právě tuto sobotu končí. Na podzim, o svátek sv. Václava připravují akci podzimního svahování. Josef Mezera požádal všechny přítomné o pomoc při získávání jakýchkoliv podkladů, fotografií, letových zápisníků apod. z předválečných, ale i poválečných začátků létání na Rané. Původních dokumentů se totiž na Rané mnoho nedochovalo a třeba i zde vystavené fotografie pochází převážně z archivů pamětníků cizích aeroklubů, kteří se zde na Rané zúčastňovali různých plachtařských kurzů.

Jan Janoušek, pamětník a organizátor závěsného létání oznámil přítomným, že letos uplyne 40 let od počátku létání na rogalech nad svahy Rané. Připomněl, že velkou zásluhu při rozvoji tohoto létání měli tehdejší představitelé zdejšího aeroklubu Jiří Beneš a Ladislav Charvát. A toto setkání je vhodnou příležitostí vzpomenout památky těch, co stáli u kolébky rogalového létání na Rané a spoluutvářeli její novodobou historii.

Dále proběhla organizační porada, po které vzešlo usnesení, nahradit Ing. Janem Seifertem v organizačním výboru zesnulého Václava Velíška. Následoval oběd a společné fotografování všech přítomných před ranským hangárem. Odpoledne se počasí umoudřilo a tak došlo i leteckému provozu aeroklubu a někteří z účastníků srazu pamětníků se vydali pěšky ke zbytkům bývalých plachtařských objektů na severovýchodním svahu hory Raná.

Karel Čipera

*

2014       DALŠÍ FOTKY Z E SOBOTY 17. KVĚTNA OTEVŘETE OPĚT KLIKNUTÍM NA OBRÁZEK DOLE

*

2013            FOTOGRAFIE Z TOHOTO SETKÁNÍ SE OBJEVÍ PO KLIKNUTÍ NA OBRÁZEK DOLE